میدان جمهوری در شهر ایروان
ارمنستان، سرزمین چهره های دوستانه و لبخندهای گرم، آسمان بیکران و کوهستانهای خیره کننده است. در افسانه های ارمنی، داستانی هست که میگوید خداوند برای آزمودن صبر وتحمل ارامنه، کوهستانی ترین نقطه جهان را برایشان در نظر گرفت و مردم از سنگها و صخره ها برای پرستش بهتر خداوند استفاده کردند.
آنها کلیساهایی باشکوه را در مکانهایی باورنکردنی بنا کردند و صلیبهایی بی نظیر از سنگ تراشیدند که امروز یکی از نمادهای ملی آنان به شمار میرود.
جمهوری ارمنستان در بخش شمال شرقی فلات ارمنستان، بین کوه قفقاز و آسیای صغیر قرار دارد. در شمال و شرق با جمهوریهای گرجستان و آذربایجان و از غرب و جنوب با ترکیه و ایران هم مرز است.
ارمنستان باستان یکی از بزرگترین ایالات خاور میانه بوده است و نام آن در بین شش کشوری است که در نقشه بابلی مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد، آمده است. ارمنستان در زمان سلطنت تیگران کبیر (Tigran the Great) بسیار قدرتمند شد.این کشور به خاطر قرار گیری در یک تقاطع مهم، همواره مورد توجه کشورهای قدرتمند همسایه بود و تاریخ پر ماجرای آن نشاندهنده کوششهای فراوان مردم ارمنستان برای حفظ کشور در مقابل حملات نابودگرانه دشمن است.
در جریان جنگهای مداوم و نابرابر، ارمنستان مقدار زیادی از قلمرو خود را از دست داد و حاکمیت آن تضعیف شد اما مردن آن حتا در بدترین شرایط نیز، به زبان، فرهنگ و مذهب خود وفادار ماندند.
مرکز خرید تاشیر (Tashir) در ایروان
درحال حاضر ارمنستان بیش از 29.000 کیلومتر مربع وسعت و بیش از 3 میلیون نفر جمعیت دارد(آمار سال 2004). در جریان وقایع تاریخی مختلف، عده کثیری از جمعیت ارمنستان به نقاط دیگر جهان کوچ کرده اند. جالب است که این سرزمین نسبتا کوچک، سرزمین تضادها است زیرا تابستانی به شدت گرم و شرجی و زمستانی ابدی تقریبا در کنار همدیگر دیده میشوند. دره ها دارای هوایی به گرمای مناطق استوایی هستند و در دورنما کوهستانهای پر برف دیده میشوند.
ایروان پایتخت ارمنستاناکتبر سال 2005، 2,787 مین سالگرد تاسیس ایروان یا یروان (Yerevan) است. همه ساله در روزهای 13 تا 16 اکتبر حال و هوای جشن برتمام شهر حکم فرماست. همه جا کنسرت، موسیقی، رقص و نمایشهای سنتی برقرار است و آتش بازیهای مفصل در شب اجرا میشود.
ایروان یک مرکز مهم صنعتی جمهوری ارمنستان به شمار میرود و نقش مهمی در پیشبرد اقتصاد ملی بر عهده دارد. پایتخت ارمنستان دارای موسسات آموزشی مختلفی در زمینه کشاورزی، دامپزشکی، پزشکی،تربیت بدنی و ورزش، هنر و نمایش است و همچنین کنسرواتوار موسیقی مشهوری دارد که به افتخار آهنگساز ارمنی، کومیتاس (Komitas)، نامیده شده است.
پایتخت ارمنستان وارث فرهنگ گذشته و مرکز مهمی برای فرهنگ امروزه ارامنه به شمار میرود. اگر به ایروان میروید، در طول اقامت خود میتوانید به بازدید از موزه های مختلف، تماشای برنامه های تئاترها و سالنهای موسیقی و همچنین حضور در مسابقات جالب ورزشی داخلی و بین المللی بپردازید. ایروان مرکز علمی جمهوری نیز به شمار میرود و اکثر مراکز تحقیقاتی علمی از 120 مرکز تحقیقاتی در سراسر ارمنستان، در ایروان قرار دارند.
قله های زیبای آرارات
نماد مقدس ارامنه
در بخش جنوبی دره آرارات، یکی از زیباترین کوههای جهان و بلندترین نقطه فلات ارمنستان قرار دارد و آرارات یا ماسیس نام دارد(که در حال حاضر در قلمرو ترکیه است) این کوه دو قله دارد که سیس (آرارات کوچک) و ماسیس (آرارات بزرگ) نام دارند.
قله ماسیس 5,156 متر و قله سیس 3,914 متر از سطح دریا ارتفاع دارند و هر دو آتشفشانی هستند.دورنمای پر ابهت و ارتفاع چشمگیر و دره های عمیق آن، برای مردم ارمنستان به نمادی فرهنگی و اسطوره ای مبدل شده است. اینکه ارامنه خود را نسل مستقیم حضرت نوح میدانند بیدلیل نیست، زیرا بنابر داستانهای مذهبی، آرارات کوهی است که کشتی نوح، پس از فرو نشستن سیل، بر آن نشست و نخجوان، یکی از قدیمیترین شهرهای ارمنستان را تاسیس نمود.
زبانزبان رسمی کشور، ارمنی است که شاخه جداگانه ای از زبانهای هند-اروپایی است. الفبای ارمنی توسط راهبی گرانقدر به نام مزروپ مشتوت (مزروب مشدوت Mesrop Mashtots) و در سال 405 میلادی، به وجود آمده است. او نقش مهمی در ترویج مسیحیت در ارمنستان بر عهده داشت و با ابداع الفبای 36 حرفی ارمنی، کتاب عهد جدید و امثال و حکم را از یونانی به ارمنی ترجمه کرد.
کلیسای سنت سرکیس در ایروان
مذهب
ارمنستان در سال 301 میلادی، به دین مسیحیت درآمد و اولین کشور جهان بود که آیین مسیحیت را دین ملی خود اعلام نمود. کلیسای جامع اشمیادزین (Echmiadzin)، واقع در کوهپایه های آرارات مرکز تاریخی و مسند مقامات کاتولیک ارمنستان است. این کلیسا بنا بر افسانه ها، توسط سنت گرگوری پایه گذاری شده است، زیرا او حضرت مسیح را در خواب دیده است که ازآسمان فرود آمده و با پتکی زرین بر جایی کوفته است که باید محل ساخت اولین کلیسای ارمنی باشد.
این کلیسا در محل مورد نظر ساخته شد و نام اشمیادزین بر آن نهاده شد که به معنای " نزول تنها یگانه " است. این کلیسا اکنون یکی از پنج کلیسای باستانی شرق به شمار میرود و قرنها پایگاه فرهنگی و تربیتی بسیاری از روحانیون به شمار می آمده است. کومیتاس، آهنگساز شهیر ارمنی که بدعت گزار موسیقی روحانی و فولک ارمنستان است نیز در این کلیسا تحصیل کرده است.
هنر و معماری ارمنستانبیش از 40.000 بنای با شکوه در سراسر ارمنستان وجود دارد که در دوره های مختلف ساخته شده و هریک برای خود شاهکاری در معماری ارمنستان محسوب میشوند. در کلیساهای جامع هیریپسیم مقدس (St. Hripsime) و گایانه قدیس (St. Gayane)، که متعلق به قرن 7 میلادی هستند، مجموعه مفصلی از آثار هنری باستانی ارمنستان وجود دارد که در میان آنها به دستنوشته هایی با نقاشیهای بینظیر مینیاتور بر خورد میکنیم. پارچه های برودری دوزی و آثار هنری ساخته شده از طلا، نقره و مس بر میخوریم.
در کلیسای اشمیادزین مجموعه بی نظیری از سکه های باستانی ارمنی، قالیها و نقاشیهای بسیار قدیمی وجود دارد.
از جمله بناهای مشهور غیر مذهبی میتوان به مجموعه گارنی (Garni) اشاره کرد که یکی از قدیمیترین آثار معماری ارمنستان است. این بنا، قلعه ای نظامی بوده که در قرن سوم قبل از میلاد ساخته شده است.
در نهایت باید گفت که دیدنیها و شنیدنیهای ارمنستان بسیارند و مهمتر از همه اینکه در ارمنستان آسمانخراشهای عظیم و سواحل آخرین مدل خبری نیست و در عوض شما با تاریخی سه هزار ساله روبرو میشوید که شواهد زنده و قابل لمس آن در سراسر آن پراکنده است.